Menu
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Contemporary Ranch

This home was a tiny post-war era ranch. With room to build, and the desire for a more contemporary look and feel to their home, the clients requested a new entry room, family room, dining room, and kitchen on the first floor, and a master suite, second bedroom and half bath on a to-be-built second floor. The challenge was to create the new spaces without displacing the family during the project. By reconfiguring the way they travelled through the house, and designing and building a custom stairway to a new second floor, we were able to achieve all of their goals in the style of architecture they had hoped for.

A unique column marks the new entry on the outside. Upon passing through the door, a generous foyer gives way to the wide open first floor plan. A step down living room and dining area flank the new open kitchen on two sides. We used 4 sets of sliding doors to flank the living room and the dining room connecting the spaces to the new outdoor patio, and landscaped yard. Next to the entry and kitchen is a new jewel of a stair case with open risers and cable rail allowing a visual connection into the old portions of the house which serve as a playroom, office and guest bedrooms.

The master suite upstairs is spacious and private while allowing sunlight through corner windows on two sides of the room. The master bath is flooded with natural light pouring in through skylights, and corner windows, including two windows in the shower.